De persoonlijke lening is een vorm van lenen met veel zekerheid en is hierdoor een veelgebruikte lening. Het bedrag dat u wilt lenen wordt geheel op uw rekening gestort.

Kenmerken

De persoonlijke lening kenmerkt zicht met duidelijkheid. Vooraf is er duidelijk welke bedrag je maandelijks betaald aan de aanbieder. Tussentijd aflossen is wel mogelijk, echter komt er vaak een boete overeen. Bovendien kunt u de afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen.

Voor wie?

De lening is voor iedereen die voor een specifiek doel de kosten vooraf weet. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de aankoop van een auto of kinderkamer.

Rente

U betaald rente over het geleende bedrag. Dat betekent dat u in het begin van de looptijd een klein deel aflost en veel rente betaald. Door de aflossingen lost u aan het eind meer af en betaald u minder rente.

Voordelen

De persoonlijke lening kent een aantal voordelen. Ten eerste weet u bij het aflsuiten van de lening welk bedrag u maandelijks betaald en wanneer u klaar bent met aflossen. Bovendien staat de rente vast. Een andere voordeel is dat het bedrag geheel op uw rekening wordt gestort. Bovendien is het in sommige situaties aftrekbaar voor inkomstenbelasting in tegenstelling tot de doorlopend krediet.

Nadelen

Naast de voordelen kennen we een aantal nadelen. De afgeloste bedragen kunnen niet opnieuw worden opgenomen, zoals bij de doorlopend krediet. Bovendien kunt u vaak niet tussentijds meer aflossen.