Naast het verzekeren van je meubilair, servies kleding etc. met een inboedelverzekering is het ook verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. De website opstalverzekering.org geeft u alle informatie over opstalverzekeringen. U kunt ook veel vinden op deĀ Pinterest account van de website.

Wat is een opstalverzekering?

De inboedelverzekering verzekerd alles wat niet vast zit aan uw huis. De opstal verzekering daarentegen verzekert alles wat juist wel vast zit aan uw huis. Van regenbuizen tot vloeren. De grenzen tussen de inboedel- en opstalverzekering is echter wel vaag. Door het afsluiten van een opstalverzekering zullen de kosten laag zijn in gevallen van bijvoorbeeld brand, overstroming of storm. Dit soort situaties kan veel schade opleveren aan uw huis. Met een opstalverzekering heeft u altijd zekerheid voor een huis.

Herbouwwaarde

Bij het afsluiten van een opstalverzekering moet je de herbouwverzekering van je huis opgeven. Dit is het bedrag is de waarde van je huis wanneer je het huis in de zelfde staat op dezelfde plek wilt bouwen.

Deze waarde kun je berekenen met een herbouwmeter. Dit helpt u bij het bepalen van de juiste waarde van uw huis. Kijk op de site van independer voor de meter. U kunt ook zelf de herbouwwaarde bepalen, dit is echter een stuk moeilijker. Wanneer het een nieuwbouwwoning betreft is dit gemakkelijker. De bouwkosten bij elkaar opgeteld is de herbouwwaarde. Heb je het huis niet zelf laten bouwen, dan kun je de waarde bepalen door de prijs van de grond af te trekken van de totaalprijs van uw woning.

Bij sommige woningen is er een vast bedrag dat verzekerd wordt. Uw huis is dan verzekerd tot een bepaald bedrag. Maar ook dan is het handig om te weten welke waarde de huis heeft, om de juiste verzekering te kiezen.

Verplicht, of niet?

Een opstalverzekering is niet verplicht volgens de wet, maar wanneer u een hypotheek afsluit kan dit wel verplicht gesteld worden. Dat hypotheek verstrekkers hierom vraagt is niet raar. De kosten zijn gedekt bij situatie van brand bijvoorbeeld. Daarom willen ze dat u het huis goed verzekerd.

Opzegging

In situaties van emigreren of verhuizing wilt u waarschijnlijk uw woonverzekering opzeggen. Dit is natuurlijk mogelijk, maar u moet altijd rekening houden met de opzegtermijn. De meeste verzekeringen hebben een opzegtermijn van een maand.