Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering biedt u vergoeding op gebieden van inkomen, werk, verkeer etc. Met de rechtsbijstandsverzekering wordt u ondersteund in een juridisch proces om u te helpen aan de kosten voor een jurist of advocaat. Al de kosten tijdens het juridisch proces worden vergoed door de verzekeraar. De kosten voor gerechtelijke hulp kunnen heel hoog oplopen. Het is daarom zeer verstandig om een verzekering hier voor af te sluiten.

Vergelijken

Voordat u een rechtsbijstandsverzekering afsluit is het verstandig om goed te bekijken welke aanbieders er zijn en deze met elkaar te vergelijken. De verzekering biedt verschillende pakketten die het best aansluiten bij uw situatie. Er zijn specifieke pakketten gericht op consumenten, woonproblemen, verkeersaansprakelijkheid en werkconflicten. Houdt dus naast de prijs ook rekening met de verschillende aangeboden pakketten.

Welke dekking?

Bij een juridisch proces kunt u dus beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Wanneer de zaak dan voor de rechter of geschillencommissie komt, kunt u een advocaat inschakelen. Deze kosten worden door de verzekeraar vergoedt met vaak een maximum van €12.500 tot €100.000. Vaak wordt er echter wel een eigen risico gehandhaafd.

Wanneer u zich beroept op de aansprakelijkheidsverzekering kan deze echter ook afgewezen worden. De reden hiervoor is vaak dat de verzekeraar vindt dat u geen kans van slagen heeft of weinig financieel belang heeft.

Advocaat keuze

Met de verzekering heeft u het recht om zelf een advocaat te kiezen. Volgens de wet heeft u hier recht op, de verzekeringsmaatschappijen sluiten zich hierbij aan door u dit recht te geven. Ook wanneer een advocaat niet verplicht is in het proces, worden deze kosten door de verzekeraar vergoedt.